1. kongres glaukomatologa Srbije 17-18.05.2013.

U prijatnoj radnoj i kolegijalnoj atmosferi, 17. i 18. maja 2013. godine na Kopaoniku, u hotelu Andjela, održan je Prvi kongres glaukomatologa Srbije. Kongres je okupio 350 oftalmologa iz zemlje i regiona (Makedonije, Crne Gore, Federacija Bosne i Hercegovine, Republike Srpske). U okviru Kongresa održani su pored usmenih i poster prezentacija, stručnih kurseva i predavanja gostiju iz inostranstva i simpozijumi u organizaciji farmaceutskih kuća. Posebno zapažena bila su predavanja naših uvaženih profesora – Dobrosava Cvetkovića i Đorđa Kontića, posvećena istorijatu oftalmologije i glaukomatologije u Srbiji i složenom problemu pseudoeksfolijacionog sindroma.

Edukativni kursevi održani tokom kongresa imali su sledeće teme : dijagnostika glaukoma, hirurgija glaukoma, sekundarni glaukom. Teme usmenih saopštenja na Kongresu, organizovane u dobro isplaniran program izlaganja, bile su: dijagnostika glaukoma, primarni glaukom, medikamentozno lečenje glaukoma, sekundarni glaukomi, laseri i hirurško lečenje glaukoma. Izlaganja sopstvenih rezultata bila su propraćena konstruktivnom diskusijom i razmenom stručnih i naučnih stavova, čime je zadatak svih učesnika u Kongresu – da se kolege upoznaju sa njihovim stanovištima i dostignućima u oblasti glaukoma – uspešno obavljen.

Takođe, regionalno povezivanje jedan je od primarnih ciljeva Udruženja glaukomatologa Srbije, pa je učestvovanje oftalmologa iz regiona pričinilo zadovoljstvo kolegama i doprinelo da Prvi kongres glaukomatologa Srbije ima međunarodni karakter.

Sem bogatog naučnog i stručnog dela Kongresa, tokom njegovog održavanja bilo je vremena i za trenutke predaha i druženja u prelepom planinskom ambijentu, uz idealne vremenske prilike koje su poslužile učesnike Kongresa.

Na kraju, posle uspešnog završetka Prvog kongresa glaukomatologa Srbije, članovi Organizacionog odbora Kongresa izražavaju svoje zadovoljstvo i uverenje da su zajedničke dobre namere, znanje i trud proizveli sastanak koji će ostati u sećanju većini učesnika.

Uz srdačne pozdrave članovima Udruženja glaukomatologa Srbije i ostalim kolegama, najavljujemo sledeće viđenje na Drugom kongresu glaukomatologa Srbije, 2015. godine.

 

 

SHARE IT: