Svetska nedelja borbe protiv glaukoma (11-17.03.2018.)

U periodu 11-17. marta 2018. godine obeležena je Svetska nedelja glaukoma – hronične, progresivne bolesti, koju ima oko 80 miliona ljudi u svetu, a većina njih toga nije ni svesno. Kako bi se ukazalo na značaj blagovremenog otkrivanja obolјenja, na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, 12. marta je za sve građane, bez zakazivanja i uputa, besplatno organizovano merenje intraokularnog pritiska.

Preglede očiju, bez uputa i knjižice, pozdravio je veliki broj Novosađana, a stručno lekarsko mišljenje tražili su pacijenti bez obzira na pol, godine i prethodnu istoriju bolesti oka.

Glaukom se najčešće javlja nakon 40-te godine, te se može reći da je starost jedan od faktora rizika za njegovo nastajanje. Bolest dovodi do opterećenja vidnog živca na mestu, odakle taj nerv nosi mozgu informacije o onome što oko prepozna kao sliku.

“Nazivaju ga tihim kradljivcem vida ili bolest tihog slepila, baš zbog toga što je vrlo neprimetna bolest, zapravo potiče bez simptoma, ili je ta simptomatologija vrlo oskudna, a karakteriše se u bolovima u predelu obrva, oka ili čak jedne polovine glave. Kada govorimo o ovoj vrsti glaukoma, mislimo u stvari na glaukom otvorenog ugla, jer postoje i druge vrste glaukoma. Ovo je glaukom najzastupljeniji među ljudima bele rase”, izjavio je za RTV prof. dr Nikola Babić sa Klinike za očne bolesti u  Kliničkom centru Vojvodine.

Iako je glaukom za sada nemoguće izlečiti, moguće je sprečiti progresiju te bolesti korišćenjem posebnih kapi za oči.

U sklopu obeležavanja Svetske nedelje glaukoma, Oftalmološka klinika Kliničkog centra u Kragujevcu organizovala je preventivne i kontrolne preglede u nedelji borbe protiv glaukoma. Prof. dr Mirjana Petrović ističe značaj blagovremenog otkrivanja ovog oboljenja i upućuje na kontrole pacijenata kod kojih je već dijagnostifikovan glaukom i na redovna merenja očnog pritiska, kao i na  preventivne preglede u cilju ranog otkrivanja oboljenja glaukoma i njegovog lečenja.

 

SHARE IT: