Svetska nedelja glaukoma (6-12.03.2016.)

Povodom obeležavanja Svetske nedelje posvećene glaukomu, KC Vojvodine – Klinika za očne bolesti, omogućila je danas građanima merenje očnog pritiska bez uputa i bez zakazivanja. Cilj ove akcije je, kako ističu u ovoj ustanovi, podizanje svesti građana i rano otkrivanje pojave glaukoma koje može dovesti do potpunog gubitak vida, ukoliko se na vreme ne dijagnostikuje.

Cilj same akcije je da se zapravo podigne svest stanovništva o ovoj opakoj bolesti koja dovodi do nepovratnog, odnosno do trajnog slepila, jer ne postoji lek za glaukom, a današnjom terapijom koja postoji mi samo usporavamo da ona dovede do ovih teških posledica, odnosno gubitka vida.

U svetu postoji nekoliko vrsta glaukoma, a u Srbiji dominira primarni glaukom otvorenog ugla. S obzirom da se ova bolesti uglavnom javlja bez simptoma, veoma je važna prevencija i redovna kontrola očnog pritiska, ističe Babić.

Od ove očne bolesti u svetu boluje oko 70 miliona ljudi, od čega je više od četiri i po miliona potpuno slepo. Prema Babićevim rečima, u Srbiji oko 100.000 ljudi živi sa glaukomom.
U toku ove akcije na očnoj klinici KC Vojvodine, pregledano je 200 građana, kod kojih je u 10% pregledanih, otkriven povišen očni pritisak i upućeni su na dalju dijagnostiku na glaukom.

 

SHARE IT: